El poble de Les Preses

Les Preses, situat a 4 km d'Olot, destaca pels seus atractius paisatgístics. Són visitables la Reserva Natural del Volcà Racó, la Fageda del Corb i el Parc de Pedra Tosca.

La plana i la muntanya s'hi alternen d'una manera harmoniosa, amb conreus i boscatges, que el fan un dels municipis més bells de la Garrotxa.

L’església de les Preses i ja dedicada a Sant Pere, data de l’any 922. Desprès dels terratrèmols del segle XV , durant els segles, ha tingut diverses reconstruccions. Una característica de l'església de les Preses, és el fet que té dos campanars.

Les ermites de Sant Martí del Corb i la de Sant Miquel del Corb (romàniques) en fan palesa l'antiguitat. La llegenda de la vila ens parla del llac que ocupava a plana d'en Bas, d'on provenen els noms de les ancestrals masies de la Mata, la Boada, la Torre, l'Avellana..

Atractius turístics

 L'espectacle volcànic és present al municipi en diversos aspectes, el més espectacular dels quals és l'Àrea Recreativa de Xenacs, mirador natural del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Un seguit d'activitats organitzades, i també els itineraris senyalitzats per a passejar a peu o amb bicicleta, permeten conèixer i gaudir del municipi.

LA VIA VERDA - RUTA DEL CARRILET, passa per aquest municipi i també hi trobareu a l'antiga estació u n punt de lloguer de BTT

 

Parc de Pedra Tosca

Es el que es coneix com a Parc de Pedra Tosca, un indret nascut amb la voluntat de recuperar, respectar i consolidar les actuacions fetes pels nostres avantpassats fa uns 150 anys.

Àrea Recreativa de Xenacs

L’ Àrea Recreativa de Xenacs compta amb una sèrie d’equipaments i serveis com caseta d’informació, zona de pícnic, barbacoes, itineraris senyalitzats ...

 Mirador de Puig Rodó 

Situat a 905 metres d’altitud, domina tota la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Bosc de Tosca, la Serra del Corb, les ermites de Sant Martí i Sant Miquel del Corb, la plana d’en Bas, el Puigsacalm, la fageda d’en jordà i l’Alta Garrotx

 Ermita de Sant Miquel del Corb i Ermita de Sant Martí del Corb

 Al veïnat del Corb s’hi troben dues esglésies petites, la de Sant Miquel i la de Sant Martí. L'ermita de Sant Miquel és molt antiga, i sembla que hauria estat la primitiva parròquia. L'ermita de Sant Martí és una petita construcció romànica. La seva situació, en lloc ombrívol i fresc.

 

FESTES I TRADICIONS:

Festa del Roser. Es celebra el penúltim cap de setmana de maig. És la festa petita del municipi on els gegants, els calabotins i la granota surten pels carrers del poble. Durant la festa els veïns i veïnes gaudeixen de teatre, espectacles infantils, sardanes, concerts, futbol i trobada de vehicles antics i clàssics. 

Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses “Ésdansa”. Es celebra la penúltima setmana d'agost. Festival reconegut arreu de l’estat que hi participen diferents grups de dansa d’arrel tradicional catalana i grups de dansa internacional.

 

 CAL SABER:

Número d’habitants de les Preses - 2015: 1.784 habitants

Comerços principals: botiga de queviures, carnisseria i embotits de gran qualitat, pa tradicional i ecològic, 2 bars i restaurants, supermercat, menjars preparats, farmàcia i pastisseria. Oficina bancària i caixer automàtic

Transport públic: TEISA i taxis. Trànsferts amb recollida de ciclistes

Poliesportiu, zones recreatives, xiqui parc, pàdel, futbol, piscina, mini golf, etc.